Il Grand' Inquisitor

Opéra(s) de Paris 2006-2007

De twee belangrijkste operahuizen van Parijs - Bastille/Garnier en Châtelet - hebben hun nieuw seizoen aangekondigd. Het stedelijk operahuis heeft een redelijk zwak seizoen samengesteld. Het operahuis van Mortier ziet er een stuk interessanter uit.

Het seizoen van de Opéra National de Paris heeft twee grote assen: Mozart en Frans repertoire, naast een aantal repertoirestukken.

De Don Giovanni volgens Michael Haneke, die onlangs voor uiteenlopende reacties zorgde bij publiek en critici, verhuist volgend jaar naar de Bastille. In de hoofdrollen staan weer Peter Mattei als Don Giovanni en Christine Schäfer als Donna Anna (deze keer alternerend met Anja Harteros). De drie andere Mozart-opera's zijn te zien in de Garnier. Naast Così fan tutte (Patrice Chéreau) hernemen ze ook La Clemenza di Tito met Anna Caterina Antonacci als Vitellia en de rijzende ster Elina Garanca als Sesto, spijtig genoeg met Christoph Prégardien in de titelrol. Verder komt er ook een Idomeneo met Ramon Vargas, Joyce DiDonato en Mireille Delunsch.

De meest opvallende nieuwe productie is La Juive van Halévy in een productie van Pierre Audi. Neil Shicoff zingt tegenwoordig zowat overal Éléazar, en dus ook in Parijs... alhoewel Chris Merritt ook een aantal voorstellingen voor zijn rekening neemt. De aanwezigheid van Annick Massis (Eudoxie) en Anna Caterina Antonacci (Rachel) in de bezetting is een aangename verrassing. Mireille Delunsch gaat Louise zingen in de gelijknamige opera van Charpentier, met Paul Groves als Julien en José Van Dam als de vader.

Gerard Mortier gaat ook Les Troyens voorstellen in de productie van Herbert Wernicke, die hij eerder in Salzburg opgevoerd heeft. Net zoals in Salzburg zal Enée gezongen worden door Jon Villars. En in één bezetting neemt Deborah Polaski de twee rollen van Cassandre en Didon voor haar rekening. In de alternerende bezetting zingen Jeanne-Michèle Charbonnet en Yvonne Naef respectievelijk Cassandre en Didon. Voor wat het Frans repertoire betreft hernemen ze tenslotte ook de Robert Carsen-productie van Les contes d'Hoffmann met vooral Rolando Villazon als blikvanger.

Voor het Italiaans repertoire is het uitkijken naar Lucia di Lammermoor met Natalie Dessay, Matthew Polenzani en Ludovic Tézier. Er staan drie Verdi-opera's op het programma. Er komt een nieuwe Un ballo in maschera, geënsceneerd door Gilbert Deflo, met Marcelo Alvarez, Angela Brown en nog eens Ludovic Tézier. De Simon Boccanegra die binnenkort in première gaat, wordt volgend jaar hernomen met Dmitri Hvorostovsky. Een publiekstrekker als La Traviata zal - verrassend - te zien zijn in de Garnier. Het is een Marthaler-productie met Christine Schäfer, Jonas Kaufmann en José Van Dam in de drie hoofdrollen.

Het Tristan-und-Isolde-paar van vorig seizoen - Ben Heppner en Waltraud Meier - komen terug als Lohengrin en Ortrud voor een Carsen-productie van Wagners Lohengrin, met Valery Gergiev in de orkestbak. Maar hoe Mireille Delunsch (als Elsa) in dit plaatje past, is me niet meteen duidelijk.

In het Théâtre du Châtelet is het niet veel soeps. Er staan een aantal operette-achtige zaken op het programma, zoals Le chanteur de Mexico van Francis Lopez en Bernsteins Candide (nog een productie van Robert Carsen). Daarnaast ook twee concertante opera's: Lady Macbeth van Shostakovitch met Katarina Dalayman en Thaïs met Renée Fleming.

Het enige wat mij enigszins interessant lijkt is enerzijds Carmen... en dan vooral uit nieuwsgierigheid omwille van wat Marc Minkowski ermee gaat doen. In de bezetting staan Sylvie Brunet (Carmen), Giuseppe Filianoti (Don José) en Genia Kühmeier (Micaëla). En anderzijds - alhoewel geen opera - een Johannes-Passion die ingekleurd zal worden door Robert Wilson. Emmanuelle Haïm dirigeert haar Orchestre du Concert d'Astrée, met Luca Pisaroni als Christus en Pavol Breslik als de Evangelist.

Publicatie: zondag 19 maart 2006 om 15:35
Rubriek: Toekomstmuziek