Il Grand' Inquisitor

Opéra Royal de Wallonie 2005-2006

Het volgende seizoen van de Waalse Opera begint - zoals al een tijd geweten - met hun productie van Der Ring des Nibelungen. Ze voeren de Ring twee keer volledig op, een eerste keer in september met telkens een opera op zaterdagavond, en een tweede keer van 12 tot 22 oktober. De bezetting is grotendeels dezelfde als de afgelopen jaren, met o.a. Jean-Philippe Lafont (Wotan), Werner Van Mechelen (Alberich), Gabriele Maria Ronge (Brünnhilde) en Alan Woodrow (Siegfried).

Het seizoen begint dan pas maar echt in de tweede helft van november, na het Ring-evenement, met Luisa Miller van Verdi. Vader en dochter Miller worden respectievelijk gezongen door Marcel Vanaud en Virginia Tola. Voor Rodolfo hebben ze Keith Ikaia-Purdy geëngageerd, die een paar jaar geleden zowat de huistenor in Wenen was, maar waar ik de laatste tijd niets meer over gehoord heb.

Alberto Zedda is volgend seizoen ook weer van de partij en hij brengt de productie van Le comte Ory uit Pesaro mee. In Pesaro hadden ze Florez en Bonfadelli, in Luik zullen we met iets mindere goden - Marc Laho en Elizabeth Vidal - tevreden moeten zijn. Het seizoen wordt afgesloten met nog meer Italiaanse opera, La Gioconda.

Er staat volgend seizoen maar één "echte" Franse opera op het programma... Faust, de opera die door de andere Belgische operadirecteurs als minderwaardig beschouwd wordt. Gelukkig hebben ze in Luik een andere idee over Gounod en voorzien ze meteen een dubbele bezetting met Michelle Canniccioni en Guylaine Girard (Marguerite), Reinaldo Macias en Jianyi Zhang (Faust), Alain Vernhes en Harry Peeters (Méphistophélès).

Net zoals in de Munt, kiezen ze in Luik voor Cosi fan tutte om het Mozartjaar te vieren. Als twintigste eeuws werk brengen ze Der König Kandaules van Zemlinsky met Gary Bachlund als de koning en verder met Barbara Haveman en Werner Van Mechelen. Ook het lichtere genre komt ruimschoots aan bod met de herneming van Titanic in de kerstperiode, en La Veuve joyeuse in de "adaptation française" van Lehars Die lustige Witwe.

Publicatie: vrijdag 22 april 2005 om 17:45
Rubriek: Toekomstmuziek