Il Grand' Inquisitor

Irrelohe in Kaiserslautern

Het is nog wat vroeg om al over een "revival" te spreken. Maar amper vijf jaar na de voorstelling in Bonn, brengt men een nieuwe productie van Schrekers Irrelohe in het Pfalztheater van Kaiserslautern.

De enscenering van Holger Müller-Brandes noemen ze zelf een installatie-productie, gebouwd rond het orkest. Irrelohe heeft een vrij zware orkestpartituur en om die orkestklank wat te milderen, wordt het orkest uit de bak gehaald en achteraan op het podium geplaatst, zij het in een licht verzonken bak die tijdens de orkestrale epiloog wel naar boven komt. De orkestbak zelf ligt dicht en is opgevuld met vuilniszakken.

Het decor is vrij minimalistisch. Vooraan op de scène zien we een strook asfalt met zebrapad, rechts drie lantaarnpalen en diagonaal over het podium vier lichtgevende telefoonkabels. Achteraan is er nog een constant brandend vuur. Gezien de vloek van de familie van Irrelohe waardoor elke man een vrouw moet verkrachten en nadien waanzinnig wordt, wordt het idee van de vrouw als object wat verder uitgewerkt. Figuranten paraderen over het podium terwijl het mannenkoor hen bekijkt. In het tweede bedrijf worden het paspoppen.

De opstelling van het orkest, geleid door muziekdirecteur Uwe Sandner, maakt dat de zangers meestal tussen het orkest en het publiek staan waardoor je zou verwachten dat ze zich minder moeten forceren. Desalniettemin wordt er soms stevig gebruld. Adelheid Fink zingt Eva en doet dat meestal goed, maar ze heeft een schreeuwerige hoogte die onverstaanbaar en niet altijd juist is. Katja Boost heeft op zich een mooie stem met een uitstekende dictie, maar ze zingt Lola met een gigantisch vibrato wat voor een relatief jonge alt verontrustend is.

De vertolkers van de twee halfbroers waren een stuk overtuigender. Heiko Börner beschikt over het metaal om de heldenpartij van graaf Heinrich te zingen. Maar het is vooral Wieland Satter die als de verdoemde Peter een mooie prestatie neerzet met zijn mooi egale en donkere basbariton.

Publicatie: zaterdag 9 mei 2015 om 09:10
Rubriek: Opera