Il Grand' Inquisitor

José van Dam in het PSK

Het is bijna vijf jaar geleden dat ik José Van Dam nog eens Franse liederen heb horen zingen. Dat was toen in het Conservatorium. Gisteren gaf hij een liedrecital in het PSK en ook deze grote zaal zat behoorlijk vol... inclusief een bende chronische hoesters, naast de gebruikelijke kuchers. Maciej Pikulski was, zoals gewoonlijk, de pianist.

Veel nieuws moet je tegenwoordig niet meer van José Van Dam verwachten. Zijn programma was dan ook voorspelbaar met liederen van Fauré tot Poulenc. Maar dat maakte het genot er niet minder om.

Hij zong veel liederen met een innig pianissimo, maar op de cruciale momenten kan hij nog altijd de volledige zaal probleemloos vullen met zijn stem. Dat hij daarbij handig rond de lage noten heenfietst en de snellere loopjes niet altijd even juist zingt, neem ik er graag bij... zeker als hij Duparc zingt. Net zoals in het Conservatorium, eindigde hij de eerste helft van het recital weer met diens Chanson triste wat hij nog altijd even aangrijpend zingt als vroeger, zodanig dat ik een halve pauze nodig had om te bekomen.

Afgelopen week heeft José Van Dam officieel aangekondigd dat hij in 2010 in de Munt afscheid zal nemen van het podium, als Don Quichotte in Massenets gelijknamige opera. Don Quichotte kon dan ook niet ontbreken op het programma. De keuze was gevallen op de Quatre Chansons de Don Quichotte van Ibert. Het bleken net deze liederen te zijn die het moelijkste leken. In Chanson du départ had hij moeite met de kleine nootjes, in Chanson à Dulcinée was het de zanglijn en in Chanson du duc was het de tessituur die problemen opleverden. Maar met Chanson de la mort was hij weer grandioos... in sterfscènes is en blijft hij onevenaarbaar.

Na Debussy's Fêtes galantes II eindigde hij met de lichtjes aangebrande teksten van Chansons Gaillardes van Poulenc. Tenslotte zong hij nog twee bisnummers, weer Don Quichotte met Chanson romanesque en Chanson à boire van Ravel. En deze Don Quichotte past veel beter in zijn stem dan die van Ibert. Ik ben dan ook benieuwd hoe hij over twee jaar die van Massenet gaat aanpakken.

Publicatie: zaterdag 2 februari 2008 om 10:37
Rubriek: Liedrecital