Il Grand' Inquisitor

Vlaamse Opera 2004-2005

Van 1 april 2005 tot 1 mei 2006 wordt het Antwerpse operahuis verbouwd en gerenoveerd. In die periode wijkt de Vlaamse Opera uit naar andere zalen in Antwerpen: deSingel, Bourla, Koningin Elisabethzaal, ... Dit heeft uiteraard gevolgen voor de programmatie van het seizoen 2005-2006, maar ook het einde van volgend seizoen ondervindt er al "hinder" van.

Zo staan er drie concertante uitvoeringen op het programma. Het seizoen sluit af met de "burleske cantate" De grote verzoeking van Sint-Antonius. Dit Nederlandstalig werk van Louis De Meester krijgt een volledig Vlaamse bezetting met Werner Van Mechelen als Antonius.

In april wordt ook Giovanni d'Arco van Verdi concertant uitgevoerd. Silvio Varviso dirigeert... Micaela Carosi zingt Jeanne d'Arc en verder horen we ook Stefano Secco en Bruno Caproni.

En het seizoen begint ook met een concertante operavoorstelling: Ariane et Barbe-bleu. Hedwig Fassbender zingt Ariane en Patrick Fournillier, die dit seizoen nog Contes d'Hoffmann dirigeerde, dirigeert ook deze opera van Paul Dukas.

Er staan ook twee hernemingen op het programma. De Carsen-productie van Jenufa krijgt een bijna volledig nieuwe bezetting met o.a. Anja Kampe als Jenufa en Klaus Florian Vogt als Steva. Josephine Barstow had vijf jaar geleden al geen stem meer... maar ze gaat in november toch nog eens Kostelnicka "zingen". De andere herneming is Salome in de productie van Willy Decker.

Volledig nieuw is de wereldcreatie van Richard III, gebaseerd op het toneelstuk van Shakespeare. De componist is de Italiaan Giorgio Battistelli, die meteen ook tot "composer in residence" gebombardeerd wordt. Het libretto is van de hand van Ian Burton en het is dan ook geen verrassing dat Robert Carsen dit werk zal regisseren.

De barokopera is volgend seizoen de Handel-opera Rinaldo. Het wordt uitkijken naar Christine Rice als Rinaldo en Olga Pasichnyk als Almirena, of ze hun fenomenale prestatie van Ariodante kunnen evenaren.

De twee overblijvende opera's zijn echte kaskrakers. De schandaalregisseur Calixto Bieito zal Carmen onder handen nemen. De zangers zijn Nora Gubisch (Carmen), Brandon Jovanovich (Don José) en Wojtek Drabowicz (Escamillo). En Guy Joosten wordt losgelaten op Il barbiere di Siviglia. Rosina zal vertolkt worden door Stéphanie Houtzeel, Iain Paton zingt Almaviva en de barbier Figaro wordt gezongen door Garry Magee.

De liedrecitals zijn volgend seizoen niet veel soeps. Alleen Violeta Urmana is echt de moeite waard. Christoph Prégardien is absoluut te vermijden en Soile Isokoski is hopeloos slaapverwekkend. Gerald Finley is wel een degelijke - doch niet uitzonderlijke - liedzanger en het wordt afwachten wat Larissa Diadkova en Ruth Ziesak ervan terecht gaan brengen.

In deSingel ziet het er een beetje interessanter uit, ook al wordt hun reeks ontsierd door Bo Skovhus. Maar het recital van Juliane Banse is wel niet te missen. En op 20 en 21 januari komt Graham Johnson een aantal jonge zangers voorstellen - o.a. met Italienisches Liederbuch - wat altijd wel boeiend kan zijn.

Meer details op de (vernieuwde) website van de Vlaamse Opera.

Publicatie: dinsdag 30 maart 2004 om 17:37
Rubriek: Toekomstmuziek