Il Grand' Inquisitor

Vlaamse Opera 2012-2013

Het volgende seizoen van de Vlaamse Opera heeft het thema "Geloof" meegekregen om zeven producties (waarvan één herneming) te overkoepen. Centraal staat de confrontatie tussen Wagner en Verdi, in het midden van het seizoen.

Van Verdi brengen ze Nabucco in een productie van Daniel Slater en gedirigeerd door Dmitri Jurowski. Er is een dubbele bezetting voor Nabucco (Dalibor Jenis en Dimitris Tiliakos) en Abigaille (Iano Tamar en Mary Elizabeth Williams).

Met Parsifal tijdens de Paasperiode hernemen ze even de Antwerpse traditie. Na de Tchaikovsky-triptiek neemt Tatjana Gürbaca nu Wagner onder handen. Zoran Todorovich is een verrassende keuze voor de titelrol. Susan Maclean zingt Kundry en Amfortas zal vertolkt worden door Werner Van Mechelen. Eliahu Inbal dirigeert.

En de creatie Tragedy of a Friendship zoekt ook zijn inspiratie bij Wagner en Verdi. Jan Fabre zal voor deze voorstelling theater en dans combineren.

Het seizoen begint met de ENO-productie van La damnation de Faust in de regie van Terry Gilliam. Michael Spyres is Faust, Michele Pertusi zingt Méphistophélès en Maria Riccarda Wesseling is Marguerite. Michael Spyres zal op het einde van het seizoen ook de titelrol in Candide hernemen in de productie van Nigel Lowery.

Uit het barokrepertoire komt Agrippina onder leiding van Paul McCreesh. Mariame Clément is verantwoordelijk voor de regie. De bezetting wordt aangevoerd door de Agrippina van Ann Hallenberg. Verder horen we Renata Pokupic (Nerone), Elena Tsallagova (Poppea) en Umberto Chiummo (Claudio).

En het geloofsthema wordt afgesloten met Die Zauberflöte in een regie van David Hermann en met twee Tamino's (Benjamin Bernheim en Yijie Shi), twee Pamina's (Robin Johannsen en Amanda Forsythe) en één Papageno (Josef Wagner).

Bij de concerten valt in de eerste plaats het belcantogala op als Nieuwjaarsconcert met niemand minder dan Mariella Devia. Dmitri Jurowski dirigeert dit gala, net zoals een uitvoering van het Verdi-Requiem. Tenslotte is er ook één liedrecital in Gent, waar Andreas Scholl en pianist Tamar Halperin liederen van Schubert, Haydn en Brahms zullen brengen.

Publicatie: woensdag 18 april 2012 om 18:00
Rubriek: Toekomstmuziek